De langste ultra-wielerwedstrijd ter wereld! De Trans-Siberian Extreme omvat 9400 km en 79.000 hoogtemeters en voert door vijf klimaatzones. Op 5 juli gaat de wedstrijd van start. Vanuit Moskou in 14 etappes met als eindbestemming Vladivostok. En daarbij: FOCUS bikes. Wij hebben onze lange-afstandshelden Matthias Fischer (25, werktuigbouwkundige) en Martin Temmen (31, promovendus TU Dortmund) gevraagd om een interview.

Bild
Bild

Waarom doen jullie dit?

WIJ FIETSEN ONTZETTEND GRAAG!

MATTHIAS: Ik doe aan amateurwielrennen. Ik heb altijd met veel plezier lange-afstandsritten gereden en ik was soms zelfs wat somber omdat deze ritten de training voor het amateurwielrennen in de weg stonden. Er moest een nieuwe uitdaging komen en dus kwam Martin's voorstel om mee te doen aan de Red Bull Trans-Siberian Extreme 2016 precies op het juiste moment. 9400 km in de wielrenmodus? Fantastisch! Het avontuur spreekt mij aan. Ik denk ook dat het mij ligt (met mijn olifantenhart).

MARTIN: Ik houd van wielrennen, van Rusland en kook nou niet bepaald graag. Dan klinkt het toch optimaal om 24 dagen op je fiets door Rusland te fietsen en daarbij ook nog compleet door een support crew te worden verzorgd!

Waarom uitgerekend deze wedstrijd?

Martin: Enerzijds vanwege de sportieve uitdaging. Nadat ik het afgelopen jaar Parijs-Brest-Parijs had gereden, ben ik direct op zoek gegaan naar nieuwe uitdagingen. Ik kwam thuis, was laaiend enthousiast en dacht "zoiets ga je nog een keer doen". Twee dagen later woonde ik toevallig een lezing bij van Thomas John en Johannes Rosenberger, die juist een maand eerder aan de eerste editie van de wielerwedstrijd hadden deelgenomen. Dit beviel mij wel. Wederom toevallig maakte ik een paar dagen later vervolgens kennis met Alina, die beiden als fysiotherapeute had begeleid. Zij vertelde me over de wielerwedstrijd, zodat alles concreet werd. Als mede-wielrenner kwam zonder meer alleen Matthias in aanmerking en toen hij vervolgens ook enthousiast was geworden, zijn we met de organisatie begonnen. Alina zal dit jaar overigens weer bij de wielerwedstrijd aanwezig zijn en ons begeleiden. We kunnen dus een beetje van de ervaringen van afgelopen jaar profiteren.

Aan de andere kant: Rusland is super spannend. Ik ben twee keer in Rusland geweest. Hierbij heb ik Rusland ervaren als een enorm veelzijdig land met veel verschillende culturen en behulpzame mensen. De eerste keer was ik daar met de fiets. Destijds reed ik alleen in het uiterste noordwestelijke deel tot St. Petersburg. De tweede keer reisde ik met de Trans-Siberische spoorlijn. Deze Transsib-reis heb ik met mijn toenmalige vriendin in de winter ondernomen. Zij liep een longontsteking op, wat bij -30 °C niet bepaald een pretje was. Daarom moesten we de reis bij het Baikalmeer afbreken. Het traject van Oelan Oede tot Vladivostok moet ik dus nog altijd afleggen.

Bild
Bild

Hebben jullie zoiets al eens eerder gedaan?

Zo'n lange wielerwedstrijd met een eigen support crew nog nooit. Dat is voor ons inderdaad ook een verdere uitdaging van deze onderneming – een team samenstellen waarop we tijdens de wedstrijd volledig en compleet kunnen vertrouwen. Bovendien hebben we samen veel gefietst en hebben we als team aan verschillende wielerwedstrijden deelgenomen; ook hebben we af en toe samen lange trajecten aan één stuk gefietst (tot zo'n 500 km non-stop).

Onze eerste gemeenschappelijke wielrenevenementen waren MTB Marathons. Vervolgens hebben we in 2011 samen de Tour Trans Alp gereden. Toen werd duidelijk dat we als team goed bij elkaar pasten.

Eén keer per jaar vieren we de langste dag van het jaar en maken dan een lange fietstocht met vrienden. Het hoogtepunt was Hanau – Praag, dat we net binnen een dag haalden.

Bild

Hoe bereiden jullie je voor?

We fietsen gewoon veel. Krachttraining in de sportschool om de romp te versterken is ook zeer belangrijk. Alle routes in de dagelijkse praktijk worden ook met de fiets gereden. Omdat de dagen eindelijk weer langer worden, kunnen we ook weer zeer lange trajecten fietsen. Vóór de wielerwedstrijd gaan we natuurlijk ook echt lange trajecten fietsen. Samen met FOCUS organiseren we momenteel een rit van 600 km van de Derby Cycle Werken in Cloppenburg naar de centrale in Stuttgart. We starten op vrijdag 13 mei in Cloppenburg en rijden non-stop naar Stuttgart.

Bild

ONS TEAM
REED IZALCO MAX

Bild
social share