Cycling Plus kende aan de MARES Rival 1 4,5 van 5 sterren toe. Dat betekent dat de MARES als winnaar uit de bus komt bij de test van vijf fietsen ter ere van het 25e jubileum van het tijdschrift. Lichtgewicht, eenvoudige handling en stabiliteit op hoge snelheid: dat zijn de hoogtepunten die de testers hebben ontdekt. Het tijdschrift raadt deze fiets dan ook aan als "je een cyclocrosser op wedstrijdniveau zoekt die nog veel meer kan."

De testers waren zeer te spreken over de rijeigenschappen:

"Op oneffen terrein houdt het frame van 960 g zijn spoor perfect."

"De bike blijft ook op hoge snelheden stabiel en manoeuvreert perfect op lage snelheden. Dat betekent dat de Mares veel meer terreinen aan kan dan die voor een racer zijn bedoeld."

"Maar hoewel deze fiets het uiterlijk heeft van een racebeest, voelt hij tijdens het fietsen veel comfortabeler dan je zou denken."

Maar ook de details en de veelzijdigheid van de MARES bleken overweldigend:

"De FOCUS van de bike zelf ligt op de cyclocross. Maar de Mares is zo goed dat wij het jammer zouden vinden als hij alleen zou worden gebruikt voor urenlange tochten in het weekend."

"De details zijn zeer bijzonder. Voor de doorsteekassen aan de voor- en achterkant werd het RAT-systeem van Focus gebruikt."

"De bike is maar net iets zwaarder dan 8 kg (58 cm) en dus lichter dan de duurdere Ridley en Trek, en dat zijn fietsen die zijn gemaakt voor op de weg en niet voor een modderbad. Het lage gewicht van de Mares is zeer indrukwekkend, vooral als je bedenkt dat de fiets is voorzien van A-klasse budgetwielen. Als je kiest voor een set racewielen kun je er zo een halve kilo afhalen."

"Definieert de allround racer die alles kan."

"Deze lichte, wendbare cyclocrosser biedt een geweldig fietsplezier."

De conclusie: Onze winnaar is de fantastische Mares van Focus. De Mares beschikt over alle off-roadeigenschappen en de wendbaarheid die je maar kunt wensen bij een gewicht dat ook elders geen enkel nadeel vormt. Als je de crossbanden inruilt voor iets dat beter bij verharde of gemengde ondergronden past, heb je een bike die overal geschikt voor is.

Kijk voor het volledige verslag in de jubileumeditie van het tijdschrift Cycling Plus in april 2017.

Afbeelding
Share on social media