PROJECT Y wint met de GOUDEN EUROBIKE AWARD 2017 de hoogste onderscheiding van de fietsbranche.

De racefiets staat sinds zijn ontwikkeling voor het streven van de mens naar maximale prestaties. Zo worden de archaïsche wens naar snelheid en de technologische voorsprong in één performance-sportapparaat verenigt dat maximale prestaties op de weg levert. Dat is ook ons uitgangspunt, maar wij slaan toch nieuwe wegen in.

Als de fiets apart van de prestaties van de fietser wordt bekeken, gaat er potentieel verloren. Voor een optimale prestatie werken mens en machine als een eenheid samen. Wij streven naar maximale prestaties, op elk moment en op elke ondergrond. Hiervoor biedt een elektrische aandrijving op de beslissende momenten ondersteuning. De ondersteuning wordt echter alleen geactiveerd als je deze nodig hebt. Tijdens een klim, in het terrein, bij het aanzetten. Dus op momenten dat je er nog net iets meer uit zou kunnen halen. 

Afbeelding

Verder biedt de PROJECT Y dezelfde rijeigenschappen als een gewone racefiets. Er is geen trapweerstand voelbaar. Met een gewicht van minder dan 12 kilo is deze racefiets superlicht en snel. Daar waar het gewicht storend zou zijn (bijv. tijdens het klimmen), biedt de aandrijving ondersteuning en beschik je over 400 watt meer vermogen. De ondersteuning tot 25 km/uur voelt heel natuurlijk en zo haal je alles uit je rit. De toekomst van de racefiets biedt een maximaal vermogen in elke situatie.

PROJECT Y = FOCUS E-Performance

Afbeelding

Frame: Project Y Full Carbon DropBar-E Concept, Flat mount Disc Brake, 148x12mm Road Boost Thru Axle, Rapid Axle Technology, Full internal cable routing
Vork: Project Y Full Carbon, Flat mount Disc, 110x12mm Rapid Axle Technology
Remmen: Shimano Dura Ace Disc 160 mm/160 mm
Ondersteuning: Fazua, 250W, 25km/h

In principe geldt dezelfde premisse als bij alle prototypen van de PROJECT Y: het rijgevoel moet kloppen. En daarvoor is een compromisloze handling, een evenwichtige massaverdeling, een wendbaar rijgedrag en een laag gewicht vereist. Het frame met geïntegreerd aandrijvingssysteem vormt hiervoor de basis. 

Eén project, eindeloze mogelijkheden

Afbeelding

Wij zien talloze toepassingsgebieden voor deze PROJECT Y. We hebben drie varianten met uiteenlopende uitrusting ontwikkeld om alle mogelijkheden van de PROJECT Y te demonstreren. Hierbij staat echter niets vast. Wij nodigen de fietscommunity dan ook uit om samen met ons te brainstormen. Samen willen wij discussiëren en praten over welke richting dit toekomstproject zou moeten inslaan.

Afbeelding

Voor snelheidsrecords op de weg

Groupset: Shimano Dura Ace Di2
Verset: 22-Speed, 52/36T, 11-30T
Stuur: Easton EC90 Aero
Zadel: Prologo SCRATCH 2 cover & Nack Carbon Rail
Bagagedrager: DT SWISS Custom Carbon Road Boost
Wielen: Continental GP4000S II, 700 x 28C Folding, Silver hotpatch
Banden: Continental GP4000S II, 700 x 28C Folding, Silver hotpatch
Pedalen:Shimano Dura Ace PD-R9100
Kleur: SEA BLUE

Afbeelding

Voor avonturen buiten de geasfalteerde wegen

Groupset: Shimano Dura Ace/ XTR Di2
Verzet: 22-Speed, 50/34T, 11-40T
Stuur: Easton EC90 SLX3
Zadel: Brooks Cambium C15 RUST Colour
Wielen: DT SWISS Custom Carbon Road Boost
Banden: Challenge Chicane PRO B/T, 700 x 33C, Folding
Pedalen: Shimano PD-M9020 Platform SPD
Bagagedrager:Ortlieb - Seat Pack, Handlebar Pack, Frame Pack
Kleur: GRAVEL GREEN

Afbeelding

Voor zware omstandigheden en modder

Groupset: Shimano Dura Ace/ XTR Di2 
Verzet: 11-Speed, 42T, 11-40T
Stuur: Easton EC90 SLX3
Zadel: Prologo SCRATCH 2 cover & Nack Carbon Rail 
Wielen: DT SWISS Custom Carbon Road Boost
Banden: Continental - Cyclocross King, 700x32C, Folding, Silver Hotpatch
Pedalen: Shimano PD-M9000 SPD
Kleur: AQUA BLUE

Afbeelding

een uitwisselingsruimte voor dromen

Wij nodigen je uit om samen met ons te brainstormen. Like en geef commentaar over wat je goed of minder goed vindt. Laat je inspireren of stel nieuwe wegen voor. PROJECT Y is een speelplaats voor innovaties en een uitwisselingsruimte voor dromen.

Over PROJECT Y

PROJECT Y is ons platform voor de e-toekomst. Een speelplaats voor innovaties en een uitwisselingsruimte voor dromen. Hier laten wij zien wat mogelijk is. Ontwerpen en ideeën van gepassioneerde fietsers – onze ingenieurs en productmanagers. Wij bieden een aanzet zonder een vast kader te bepalen. De Y staat voor 'Why'. We vragen ons af: Waarom ontwikkelt de huidige technologie zich maar in één richting? Wij vragen naar het waarom achter ontwikkelingen binnen de branche en tonen nieuwe wegen waar de fietsindustrie al een vaste richting is ingeslagen. Wij willen inspireren, feedback ontvangen en discussiëren. De rechter arm van de letter Y symboliseert de nieuwe wegen die we inslaan.

De daadwerkelijke omzetting van het project speelt hierbij een doorslaggevende rol. Wij hebben in het verleden talloze ideeën over e-bikes gezien – toekomstutopieën en projectschetsen. De meeste visies stranden echter op de tekentafel. Ideeën die niet worden omgezet, kunnen niet worden beoordeeld. Je kunt je makkelijk voorstellen hoe een tekening er in het echt uit zou zien, maar je moet echt op een e-bike kunnen rijden om het te kunnen beoordelen. 

Afbeelding

Daarom ziet de PROJECT Y er ook uitontwikkeld uit, hoewel het toch een prototype is. Want in de tekeningen konden wij niet de fouten en problemen opsporen die uit een testrit naar voren komen. Toch blijft het een open project waar iedereen aan kan meewerken en feedback over kan geven. De PROJECT Y-concepten hoeven niet in serieproductie te gaan. Maar kunnen dat wel als jullie er enthousiast over zijn.

.

Discussiepunten over de PROJECT Y tot nu toe

De lichtste e-race-mountainbike

social share