Door Fabian Scholz

Wat doen Enduro-profs eigenlijk in hun vrije tijd? Mountainbiken natuurlijk. Maar dan anders – zoals uit de video van onze Focus Trail Team blijkt. Als de resultaten niet meer op de voorgrond staan … De Duitse Enduro-kampioen Fabian Scholz vertelt het verhaal van de emotionele video.

4.00 uur 's ochtends: de wekker gaat. Nog 3 uur tot de start … wacht eens even, de laatste wedstrijd van het seizoen was toch afgelopen weekend? Even nadenken – oh ja, we zijn in Wolkenstein. Midden in de Dolomieten. Geen wedstrijden, maar vrije tijd. Toch moeten we vandaag vroeg opstaan, want we hebben grootste plannen.

Een half uur later zitten Tobi, Markus en ik op onze FOCUS SAM-bikes, hebben onze Lupine-lampen op vol vermogen ingesteld en beklimmen de eerste berg. Het lijkt wel alsof wij de enigen zijn die op dit tijdstip op pad zijn. Maar dan ontdekken wij op de tegenoverliggende berg enkele bergbeklimmers – eveneens voorzien van verlichting en al bijna bij de top. Twee uur later hebben wij het ook gehaald en genieten wij van de zonsopgang en de eerste warme zonnestralen. Na een korte pauze gaat het door, de eerste trail wacht op ons. Wij willen vandaag tenslotte de Sella Ronda afleggen. En natuurlijk niet de standaard variant. Wij willen over zoveel mogelijk singletrails fietsen. Vooraf hebben wij ons in het Hotel Linder over de beste route geïnformeerd.

De eerste afdaling leidt ons over een flowtrail van het Grödner Joch rechtstreeks naar Corvara. Intussen zijn ook de liften open en maken wij gebruik van deze gelegenheid. Korte tijd later hebben wij de Col Alt bereikt die eigenlijk niet op onze route lag. Wij kunnen het echter niet laten. De extreem technische trail – eigenlijk meer een wandelpad – heeft gewoon een te grote aantrekkingskracht. Enkele passages zijn echter toch niet te doen met de fiets en zelfs te voet is het lastig. In het onderste gedeelte worden wij echter voor onze inspanningen beloond met zachte bosgrond en soepele bochten. Na deze succesvolle missie kunnen wij Corvara met een gerust hart achter ons laten. En we zitten meteen al in de volgende lift die ons via de Campolongo Pass naar onze middagbestemming brengt. Theoretisch gezien, zijn we in Italië, maar de streek hoort grotendeels bij Zuid-Tirol. Natuurlijk krijg je hier geen spaghetti, maar een grote portie knoedels en deegkussentjes. De afsluitende appelstroedel is tijdens de volgende trail duidelijk merkbaar en sommige bochten lopen dan ook niet meer zo heel soepel. We hebben echter geen tijd voor een middagdutje, want er liggen nog heel wat kilometers voor ons.

Na onze aankomst in Canazei stappen wij in een indrukwekkende cabine die in een James Bond-film niet zou misstaan. De lift brengt ons binnen de kortste keren naar de Col Rodella waar ons een "knuffeltrail" te wachten staat. De naam is ontstaan door het feit dat links en rechts een grasmat op trapashoogte lijkt te wachten om te "knuffelen". Maar dan gaat het om een onaangename knuffelpartij … Wij laten de trail gelukkig zonder knuffelsessie achter ons en banen ons een weg terug naar Wolkenstein. Hier sluiten wij de dag met een koud glas bier af. Enduro is nu eenmaal meer dan snel fietsen, het gaat ook om de natuurbeleving op de fiets.

Afbeelding

ONS TEAM
gebruikt de FOCUS SAM

Afbeelding
social share