DOOR anja kallenbach

Nieuws van Anja Kallenbach. Ze trotseerde het slechte zomerweer en is opnieuw met haar CAYO op pad gegaan. In Zwitserland heeft ze de meest legendarische bergpassen in één tocht overwonnen. Een vuurwerk aan impressies die voor ons op foto's zijn vastgelegd.

Dit jaar is het weer echt geen pretje voor bergliefhebbers, maar dit weekend zouden er maar enkele buien vallen en zou het redelijk warm zijn. Dus wilde ik met mijn CAYO eindelijk weer eens de Alpen in! Vandaag zou met een tocht van 160 km en 5096 hoogtemeters één van de langste dagen van het jaar worden, want ik wilde de beroemdste bergpassen van Zwitserland in één tocht samenvatten: Susten, Grimsel, Nufenen en Gotthard.

Afbeelding
Afbeelding

Mijn dag begon in Wassen. Deze plaats ligt dicht bij de snelweg en is dus makkelijk met de auto bereikbaar. We beginnen met de Susten, de zon schijnt, kleine tunnels en groene weides wisselen elkaar af. Ik kan vanaf de fiets mijn favoriete dieren zien: marmotten. Wat een geweldig begin!

MUREN VAN SNEEUW ZORGEN VOOR VERKOELING

Verder naar de top toe zijn er nog reusachtige muren van sneeuw van tot wel drie meter te vinden die de functie overnemen van een koelkast, zodat ik het tijdens het klimmen niet echt warm krijg. De Zwitserse passen hebben zeer brede wegen en ik verheug me dus nu al op de afdaling. Hier kan de CAYO zijn geniale afdalingskunsten perfect uitspelen. En dankzij de schijfremmen kom ik op elk gewenst moment perfect tot stilstand. De afdaling is eigenlijk niet echt steil, en toch haal ik meer dan 90 km/uur en is de grijns niet van mijn gezicht te slaan.

De Grimsel is met 26 km en ruim 1500 hoogtemeters redelijk lang. Op de laatste kilometers word je echter met een uitzicht op prachtige bergmeren beloond! Langzaam zet een koude wind op, zodat ik voor mijn afdaling snel een jas uit de auto pak. Tijdens de afdaling kan ik de Furkapass zien die vandaag helaas niet op mijn route ligt.

DREIGEND ONWEER

Op de Nufenen begin ik vervolgens aan een redelijk snelle wedstrijd tegen de donkere wolken van een optrekkend onweersfront. De Nufenen is met hellingen van meer dan 10% niet makkelijk, maar ik win de wedstrijd met een krappe voorsprong en begin dus droog aan de afdaling.

Afbeelding
Afbeelding

In Airolo moet ik goed opletten. Ik wil in geen enkel geval de nieuwe weg over de Gotthard pakken die veeleer op een autobaan lijkt. Mijn doel is de beroemde Tremola. Deze weg is oeroud en kronkelt met bijna 10 km aan kinderkopjes in talloze bochten de berg omhoog. Wat een weg! Dit keer was het veel minder stuiterig dan ik het in herinnering had. Ik kan jullie de 28-mm banden alleen maar aanraden.

Ik sta op het punt om de race tegen het onweer te verliezen. Er trekt een vreselijke storm op en ik heb veel moeite om tegen de wind in vooruit te komen. De lange dag en de plotselinge temperatuurdaling hebben veel van mijn lichaam gevergd. Zoals verwacht opent de hemel zijn sluizen en de regen valt als een gordijn naar beneden. Ik moet op het gladde wegdek goed opletten. Op de laatste kilometers rijd ik de wolken in en kan ik de weg amper nog zien. Met mijn laatste krachten weet ik het adelaarmonument op de simplonpas te bereiken.  

Helaas heb ik geen fietslampjes bij me en kies er daarom voor om af te zien van de laatste afdaling. Het is helaas zeer gevaarlijk als auto's je in de mist niet kunnen zien en ik de weg amper nog kan herkennen. Dat is zeer jammer, want de afdaling is zeer snel en ik had mijn fiets op de brede weg lekker kunnen laten lopen. Ik trek alle kleren aan die ik bij me heb, voordat ik de auto instap. Ik ben echter zo door en door koud, dat ik nog een half uur zit te klappertanden. Toch ben ik dolgelukkig over deze onvergetelijke dag! De Zwitserse bergpassen zijn misschien wel niet zo beroemd als de Franse, omdat de Tour de France hier niet langskomt, maar alleen al voor de spectaculaire uitzichten zijn ze een bezoek waard!

Afbeelding
Afbeelding

Tot snel in de Dolomieten!

Bij vragen over trainingen, wielen, tochten en dergelijke, kunnen jullie altijd contact met me opnemen. Dat kan via mijn website of via:

Facebook

Instagram

Twitter

ANJA KALLENBACH
gebruikte de Cayo

Afbeelding
social share