Maximale wielcontrole in elke situatie

FOCUS Optimized Linkage Design F.O.L.D.

Maximale wielcontrole in elke situatie

FOCUS Optimized Linkage Design F.O.L.D.

De nauwkeurige werking van de achterwielvering is bij de constructie van een fullsuspension-bike doorslaggevend. Die heeft immers een grote invloed op de rijeigenschappen van de bike – en vormt hiermee het hoofdbestanddeel. FOCUS heeft met de zelfontwikkelde kinematica F.O.L.D. (FOCUS OPTIMIZED LINKAGE DESIGN) een achterbouwsysteem ontwikkeld en gepatenteerd dat direct meerdere voordelen biedt en voor alle volledig geveerde FOCUS-mountainbikes kan worden ingezet. Ongeacht of het om enduro, all-mountain, trail of crosscountry gaat.

Zwei Phasen

twee fasen

Het veerbereik is bij F.O.L.D. in twee fasen onderverdeeld. In de eerste fase van de vering is de veerconstante degressief: de vering reageert zeer gevoelig en absorbeert ook de kleinste schokken. Dat zorgt voor de voor F.O.L.D. kenmerkende en voelbare extra tractie in vergelijking met andere achterbouwsystemen.

Zwei Phasen Kennlinie

In de tweede fase van de vering is de veerconstante progressief om ook bij zware schokken voldoende controle te bieden en doorslaan te voorkomen. Het lijkt alsof de achterbouw door F.O.L.D. een groter veerbereik heeft en biedt de fietser in elke rijsituatie een volledige controle.

Bij FOCUS gebruiken wij bovendien altijd specifiek op de fiets afgestemde dempers. Zo halen wij voor jou op prestatiegebied alles uit onze fietsen.

F.O.L.D. action

“Ook de kleinste schokken worden als een spons opgezogen. Toch biedt de vering grote reserves dankzij de bijbehorende eindprogressie.”

Het perfecte samenspel tussen MAINLINK en GUIDELINK, de hoofdbestanddelen van F.O.L.D., zorgt echter niet alleen voor de optimale werking van de kinematica. Een ander belangrijk aspect is de uit de motorsport bekende chassis-flex van de achterbouw.

Comfort Improving Areas C.I.A.

De chassis-flex is uiterst belangrijk: Zo verliest het achterwiel bijvoorbeeld in ruige bochten vaak zijn tractie, omdat de vering alleen de verticale schokken kan opvangen. Door de geoptimaliseerde achterbouwstijfheid van F.O.L.D. kan het achterwiel ondanks dwars inwerkende krachten voldoende tractie opbouwen. Resultaat: de bike rijdt veel rustiger. De precieze optimalisatie van de achterbouw werd niet alleen via de computer berekend, maar is met name het resultaat van talloze testritten op de meest uiteenlopende terreinen. De nagestreefde chassis-flex is in de motorsport al jaren bekend en een belangrijke component in de jacht om de seconden. Met F.O.L.D. zetten wij deze kennis voor jou in.

Hinterbau

Geoptimaliseerde rijdynamica

Dämpfer

Demper, linkages en lagers zijn zo diep mogelijk en centraal boven de trapas geplaatst. Het hieruit resulterende lage en centrale zwaartepunt maakt een maximaal dynamische en wendbare handling mogelijk, zonder dat de bike nerveus lijkt – met name in technisch veeleisend terrein en in bochten. Een voordeel van F.O.L.D. dat al na enkele meters voelbaar is. Daarnaast zijn alle lagers centraal in het hoofdframe gerangschikt en zo tegen vuil

Voordelen

supergevoelig met voldoende reserves in zwaar terrein dankzij de specifiek hiervoor ontwikkelde twee-fasen-kinematica

uitstekende tractie ook in ruige bochten dankzij aangepaste chassis-flex

uitgebalanceerde en wendbare rijdynamica dankzij het lage en centrale zwaartepunt

Fietsen met FOCUS Optimized Linkage Design

FOCUS SAM²

Terug naar de kern van enduro

170 mm veerbereik

Enduro

27,5" wielen

JAM²

Meer bergen, meer trails, meer beleven

140 mm veerbereik (Factory-model met 150 mm verende voorvork)

All-mountain

27+ of 29" wielen/banden

JAM

Partner voor eindeloze alpine avonturen

140 mm veerbereik met 29" wielen of 150 mm veerbereik met 27,5"-wielen

All-mountain

voor de alpencross (50 procent bergop, 50 procent bergaf)

FOCUS SAM

. Licht, robuust carbon frame met F.O.L.D. - Kinematica

170/170 mm veerbereik en 27,5" wielen

. In totaal meer bergaf dan bergop

voor enduro-wedstrijden en bikeparks

FOCUS O1E

Race-fully voor zware XC-parcours

100 mm veerbereik en 29" wielen

Cross-country en marathon

voor technisch veeleisende parcours en slopende etappewedstrijden zoals de Cape Epic