Minder snel vermoeid dankzij meer comfort

Comfort Improving Areas (C.I.A.)

Minder snel vermoeid dankzij meer comfort

Comfort Improving Areas (C.I.A.)

Voor de perfecte rijbeleving ontwikkelen wij permanent nieuwe oplossingen. Om het comfort te optimaliseren, hebben de FOCUS-ingenieurs de C.I.A.-technologie ontwikkeld. Door een jarenlange frameanalyse konden de voor het comfort verantwoordelijke punten in de frameset, de zogenoemde Comfort Improving Areas (C.I.A.), worden bepaald en geoptimaliseerd.


Rauer Untergrund

Tijdens de rit, met name op een onverharde ondergrond, werken permanent verticale krachten op je fiets en ook op jou in. Het compenseren van deze verticale invloeden vereist kracht die je dus niet meer voor het fietsen zelf kunt gebruiken.

De FOCUS-ingenieurs hebben analyses volgens de eindige-elementenmethode (EEM) uitgevoerd om te achterhalen hoe en waar precies de krachten op het frame inwerken en met welk design het comfort kan worden vergroot. Hierbij ontwikkelden zij niet alleen comfortabelere buisdiameters en -vormen, maar ook speciale frameconstructies die krachten afleiden en zelfs op een oneffen ondergrond voor looprust zorgen.

Sketch FEA
Comfort Improving Areas C.I.A.
Op de volgende afbeeldingen zijn de drie punten en hun unieke buisdiameters te zien
Querschnitte

Sleutelfactor buisdiameters

De door de ondergrond veroorzaakte krachten moeten door de achterbouw van de fiets worden opgevangen. Hiervoor moet de achterbouw verticaal meegeven. De drie doorslaggevende punten zitten hierbij bij de staande achtervork, de liggende achtervork en de zitbuis. Binnen het kader van de analyse werd duidelijk dat de optimale diameter van de buizen op deze drie punten zo plat mogelijk en bijna ellipsvormig moet zijn.

Dwarsprofielen 1 & 2

De diameters van de liggende achtervork worden naar de uitvaleinden toe steeds platter. Zo kan het frame de verticale impulsen van de ondergrond optimaal absorberen.

Dwarsprofiel 3

De impulsen van de ondergrond hebben ook effect op jou. Jouw bewegingen moeten eveneens door de frameset worden gecompenseerd. Anders zou je door de compensatiebewegingen van je lichaam sneller vermoeid raken. De in het midden afgevlakte staande achtervork vangt jouw bewegingen op. Het frame absorbeert de krachten, het lichaam blijft langer fit.

Bending

Niet alleen de staande achtervork zorgt voor compensatie. Jouw beweging wordt ook door de speciale constructie van de zitbuis opgevangen. Tegelijkertijd verhoogt de geconificeerde zitbuis bij de overgang naar de trapas de stijfheid van de trapas en optimaliseert zo de krachtoverbrenging.

Door het samenspel van deze belangrijke punten absorbeert het frame de inwerkende krachten en biedt een voelbaar comfort. Maar niet alleen de buisdiameters werden geoptimaliseerd. De staande en liggende achtervork werd daarnaast naar de binnenkant van de achterbouw toe concaaf bevestigd, zodat verticaal inwerkende krachten nog verder worden geabsorbeerd.

Sketch Hinterbau

Bikes met Comfort Improving Areas

PARALANE

Een racefiets voor alle gevallen

Endurance-geometrie

grote bandenvrijheid van 35 mm voor bredere banden met profiel

met schijfremmen en inclusief bijpassende spatborden

RAVEN

Compromisloze carbon hardtail

100 mm verende voorvork

extreem licht, stijf en op de juiste plaatsen comfortabel

gedecoreerd met wereld- en Europese titels

RAVEN²

De eerste e-racebike

100 mm verende voorvork en 29" wielen

is recordhouder op de klassieke TransAlp-route

extreem lichte elektrische MTB die ook zonder accu-ondersteuning heerlijk rijdt

Paralane²

. Snel als een racefiets, sterk als een e-bike

. Endurance Geometry

Verwijderbare motor / accu-eenheid ontkoppeld van de omvormer

. Met schijfremmen en bijpassende spatborden