Door Anja Kallenbach

Anja Kallenbach is net terug van een trainingskamp op Mallorca – en heeft er nu alweer heel wat trainingskilometers op zitten. Anja is dol op fietsen en heeft met haar FOCUS Cayo al heel wat van de wereld gezien. Hier geeft ze jullie regelmatig trainingstips, reistips en voedingsadvies.

Ik ben net terug van mijn eerste trainingskamp. Hier heb ik de eerste fietskilometers van het jaar gereden. Nu denken jullie natuurlijk: dol op fietsen en nu pas beginnen met trainen? Ja, dat is ook mijn eerste trainingstip voor jullie: doe in de winter een keer iets heel anders. Sinds ik in de winter aan langlaufen doe, presteer ik op de fiets ook veel beter. In het Zwarte Woud vind je enkele Duitse wielerprofs die ook weten hoe goed het is om ook een keer iets anders te doen. Op die manier train ik heel andere spieren en ben ik in het voorjaar weer supergemotiveerd om te gaan fietsen.

Zoals elk jaar ben ik ook dit jaar tijdens de Carnaval een week naar Mallorca afgereisd om te trainen. Dat is in het voorjaar werkelijk de mooiste plek om te fietsen! Het is hier dan al lente, de amandelbomen en grasvelden staan in bloei en er heerst met 18 graden een aangename temperatuur om te fietsen. Bovendien vind je op Mallorca talloze kleine weggetjes waar je alleen maar andere fietsers en amper auto's tegenkomt.

Afbeelding
Afbeelding

Trainingsmanagement – ja of nee?

Ik heb mijn eigen fiets meegenomen, omdat die gewoon het fijnste zit. De Quarq vermogensmeter had ik ook ingepakt. Die bleek een nuttige tool tijdens het trainingsmanagement. Ik ben niet iemand die een trainingschema opstelt en elke dag precies het aantal vastgestelde kilometers, uren en gemiddelden afwerkt. Ik ben van mening dat elke fietser in eerste instantie plezier moet hebben. Bovendien wil ik ook van het landschap kunnen genieten en niet alleen steeds op mijn snelheidsmeter kijken om precies de een of andere wattage aan te houden. Ik kijk ook naar de vorm van de dag en naar het weer. Toch train ik op specifieke punten om voor mijn wedstrijdseizoen in juni/juli perfect getraind te zijn. Hiervoor is in het voorjaar een basisduurtraining het belangrijkste – dus lang en langzaam fietsen. Dat wil zeggen dat ik de snelle groepen laat passeren en dus ook vaak wordt ingehaald.

Een groot nadeel heeft de basisduurtraining in het voorjaar wel: ik moet veeleer over de vlakke weg rijden. Dat is helemaal niks voor mij! Ik kon me op Mallorca natuurlijk niet inhouden en heb toch een paar kleine bergen meegepikt. Sant Salvador en Randa zijn een must! We zijn 's ochtends meestal om 10.00 uur vertrokken. Op dat tijdstip is de temperatuur al aangenaam. Het doel was om minimaal 100 km te fietsen als het weer dit toeliet.

Eten is belangrijk

Vooraf hebben wij ons natuurlijk te goed gedaan aan het uitgebreide ontbijtbuffet dat in de Spaanse hotels werkelijk geweldig is. De vraag is alleen wat je het beste kunt eten voorafgaand aan een fietstocht. Ik heb verder geen gewichtsproblemen, maar een trainingskamp is geen goed moment om aan een dieet te beginnen. Voor een lange dag op de fiets heb je energie in de vorm van complexe koolhydraten nodig die bestaan uit lange ketens. De energie hiervan wordt langzaam afgebroken en is dus gedurende een langer periode beschikbaar. Een klassiek ontbijt is muesli. Ik stel mijn muesli doorgaans zelfs samen uit havervlokken, graan en gedroogd fruit. Dan weet ik ook zeker dat er niet te veel suiker in zit. Ik eet daarnaast fruit voor de vitamines en neem een broodje kaas mee voor onderweg. Ik ben absoluut geen fan van energierepen. Die eet ik alleen tijdens een wedstrijd. Ze zijn meestal ook niet echt gezond en smaken vaak niet eens lekker.

Op Mallorca vind je geweldige cafés waar je voor een paar euro's de beroemde amandelcake of een heerlijk broodje met bijvoorbeeld Spaanse serranoham kunt bestellen. Een gel voor een absoluut noodgeval neem ik wel altijd mee. Daarnaast zit in mijn wielershirt een kaart van Mallorca, een regenjack (het weer kan hier heel snel omslaan) en natuurlijk een telefoon voor noodgevallen. Juist: hiervoor heb je dus echt wel een shirt met drie achterzakken nodig, maar dat is bij de meeste fabrikanten van wielerkleding helaas nog niet standaard. Maar de wielershirts van Focus zijn voor echte wielrensters: zij beschikken over drie grote zakken op de rug. 's Avonds probeer ik zoveel mogelijk proteïnes op te nemen voor de spieren en de regeneratie. Daarom eet ik meestal vis met groente en pasta of rijst.

Afbeelding
Afbeelding

Meer over Anja Kallenbach

Neem een kijkje op haar website.
Volg haar op Facebook.
Check haar op Instagram.
Volg haar op Twitter.

ANJA KALLENBACH
gebruikte de Cayo

Afbeelding
social share